MENU

Verslag Bourges E27

Derksen van de Keuken blinken uit op Bourges

Voor ondergetekende waren de verwachtingen hoog voor de combinatie Derksen van de Keuken op Bourges, afgelopen weken zagen we dat de vorm er op begon te komen. De duiven waren de week voorheen al in zeer goede doen en  de overwinning op Bourges kwam dan ook als de bekende kers op de taart.   Op de vlucht van 660 km voor de het Almelose top hok Derksen van de Keuken werden 44 duiven ingekorfd waarvan er zich 22 op de uitslag classificeerden.  Reden genoeg om een afspraak te maken om meer te weten te komen over de duiven en de voorbereiding.

De zondag na Bourges toen de uitslagen volledig waren werden er direct namens de DAT de felicitaties overgebracht aan de combinatie. Met de vraag er achter wanneer ik langs zou kunnen komen voor een reportage. Helaas zat dat er de eerste dagen niet in omdat ze beiden ontzettend druk waren met de onderneming Madison, een producent van o.a. tuinkussens en aanverwanten. Gezien het prachtige weer van de laatste weken spreekt het voor zich dat alles op volle toeren draait in de fabriek.

 

Woensdag jl. werd er afgesproken om 20.00 uur en omdat beiden nog druk met de duiven bezig waren en de duivinnen nog moesten trainen werd er plaats genomen in de tuin met uitzicht op de hokken, een prachtige accommodatie waarbij de duiven al ver in de aanvliegroute de valplanken kunnen zien.  De duiven worden hier volgens een straks schema verzorgd en dit moet voor, en na het werk. Anthony, de vroege vogel van de 2 begint ’s morgens om 6 uur met de training van de duivinnen, na het binnen halen van de duiven vertrekt hij naar het werk. Edwin vervolgd dan om goed 7 uur de jongen los te laten en probeert deze voor het vertrek naar het werk weer naar binnen te krijgen. Anthony gaat tussen de middag naar huis om de laatste jonge duiven eventueel nog binnen te halen en de duiven te voeren.  S avonds na het werk wordt er weer begonnen met de trainingen van de oude duiven in volgorde van doffers en daarna de duivinnen. 

 

De duiven worden gevoerd met de Verkerk mengelingen van de Firma Beyers. Door de goede vriendschap die ontstaan is met Bas Verkerk werden ook zijn adviezen opgevolgd en gebruik gemaakt van de mengelingen  light en sport.  De zwagers zijn hier zeer tevreden over. De duiven krijgen elke dag volle bak voer, zeker nu dit een zwaar seizoen is met veel vliegkilometers is het zeer belangrijk de tank goed vol te houden.

Medisch wordt er enkel ingegrepen wanneer dierenarts Jellema dit nodig vindt, voor de rest is het geloof in alles erom heen in de jaren wel verdwenen. Het draait om goede duiven in goeden doen. De investeringen van de laatste jaren in topduiven  heeft zich al dubbel en dwars uitbetaald in de uitslagen en olympiade duiven.

 

 De winnares is een constante duivin met het ringnummer 16-125, die zijn  prijzen goed bij elkaar vliegt maar was tot Bourges geen uitblinker. Daar is dan na dit weekend wel verandering ingekomen, met maar liefst 70 km overvlucht liet ze de rest achter zich. De duivin is het kweekresultaat van topduiven tegen elkaar.  Zo is de vader van de doffer een hele goede dagfonddoffer met al een 2de NPO Pithiviers en een 1ste in de CC op Chateaudun.  De moeder is op haar beurt een dochter van Space Shuttle, een doffer die 2e beste duif WHZB was in zijn vlieg carrière.  Ook is de 125 een nichtje van Maxima.  De superduivin van de combinatie, Maxima was 1e allround duif van Nederland bij de competitie de allerbeste 2017.

 

De duiven worden hier op dubbel weduwschap gespeeld maar wel bijzonder is dat van deze duivin, de doffer al een hele tijd thuis is.  Wat de extra motivatie is geweest is niet helemaal duidelijk maar de duiven werden vanaf de langste dag bijgelicht, waar ze in het begin van het seizoen werden verduisterd. 

 

Heren van harte gefeliciteerd en zonder twijfel, tot de volgende keer!

 

Enrico Doldersum