MENU

Verslag Chateaudun E23

Chateaudun, als een speer ging Noël naar huis.

 

 

De weergoden kunnen ons nog geen bestendig weertype geven in 2019. Elke week is het weer wisselvallig en punt van discussie in de dagen voor het weekend. Zal het doorgaan? Doen we alles mee? Wordt het zondag? Voor de zaterdag van Chateaudun werd er zeer harde wind uit het Zuid-Westen voorspeld. Wind die letterlijk en figuurlijk stof deed opwaaien. Is het verantwoord om te lossen met windkracht 7… 
Achteraf gezien kunnen we zeggen dat het toch goed af liep. Op de vitesse vlucht werd al een record verbroken van 1957 en dit beloofd wat voor de dagfond.

 

De winnaar van deze tweede krachtmeting voor de dagfond vinden we in Almelo. Voor ondergetekende een thuiswedstrijd dus om een verslag te maken van deze kersverse winnaar. De overwinning valt in handen van Maikel Finke, die samen met dochter Chanel lid is van P.v. de Witpen in Almelo. Alhoewel Maikel de 18 al even gepasseerd is mogen we hem met zijn 27 jaren toch zeker nog wel een “jeugdlid” noemen. Maikel is pas 3 jaar met duiven bezig op het huidige adres en heeft nu al een grote overwinning binnen. Voorheen speelde hij samen met vader Tom maar dat was dan passief vanaf de zijlijn. De laatste 3 jaar heeft hij veel kennis opgedaan bij duivenvrienden en hij is er serieus mee bezig.

 

Maikel is een druk baasje. Hij is een tijdje geleden voor zichzelf begonnen met een bouwbedrijf waarmee hij zich laat inhuren door grote aannemers. Zo maakt hij dagen dat hij pas ‘s avonds laat thuis is. Zo ook afgelopen week waar hij slechts 2 keer de duiven kon los laten voor een training. Zijn werk over ver laat hem geen regelmaat over bij de duiven. De duiven passen zich dus met gemak aan hem aan.En dat moet ook wel want naast de duiven is hij ook vader van een dochter van 7 en een zoon Noël van 1,5 jaar oud.

 

Aan de winnende duif zit nog wel een verhaal. In 2017 kwam Maikel in contact met Mitchel Kleinman uit Elim. Deze was net met duiven begonnen (van meerdere liefhebbers) en was van plan te stoppen. Maikel nam alle jongen mee terwijl ze al een aantal keren buiten waren geweest. Hij liet ze even een paar dagen vast en begon met het uitwennen van deze jongen. Onder de jongen zaten ook sommige van Johan Kuiper uit Schuine Sloot. Zo ook de 854 en deze vloog op de laatste jonge duivenvlucht(450 km) al direct een mooie kopprijs. Dit was beloftevol en de duif wist ook direct in 2018 een 2e Chateaudun en een 5e Bourges bij P.v. de Witpen te vliegen

 

Maikel had de duiven nog niet verwacht. Gezien de snelheden van de voorhand zou het nog wel een 10 minuten kunnen duren en hij was nog met de duiven in de ren bezig. Toen hij de deur opende kwam de 854 er net aan. Deze schrok waarna hij nog wat rondjes vloog. De overwinning van de DAT bleef bespaard, maar in de afdeling had er nog iets meer in kunnen zitten

 

De duiven worden gevoerd met All-in One van Koopman en krijgen de bijproducten van Herbots en DHP. Toen ik vroeg of er nog wat speciaals gedaan was, kwam Maikel met de opmerking dat hij zijn duiven afgelopen week nog had uitgerookt. De koppen stonden op scherp dus. Hij probeert de duiven ook maandelijks aan te bieden bij dierenarts Nanne Wolf. Om zo niet achter de problemen aan te lopen maar ze voor te zijn.

 

De overwinning kwam terecht bij een jeugdig liefhebber waar alles duiven ademt. Voor Maikel is een overwinning op dit niveau een droom geweest die uit kwam. Nogmaals van harte gefeliciteerd en nog veel succes in de toekomst! 

 

Enrico Doldersum