MENU

Verslag Fay aux Loges E21

 Winnaar Fay Aux Loges tegen 3460 duiven  Theo Hetterscheid Didam

 

 

Afgelopen zaterdag 25 mei 2019 werd de eerste dagfondvlucht van onze unieke dagfondclub Achterhoek Twente vervlogen. Het weer was hier in Nederland goed, veel zon en een kalme noordnoordwesten wind, echter ook met kans op buien in de middag. In België was het echter minder mooi en trok een regenfront dwars door het land van west naar oost. Dat de duiven hier hinder van ondervonden bleek wel uit het verloop. Kwamen de duiven van Quievrain als raketten naar huis met een zeer snel verloop, het verloop van Fay aux Loges stond in verhouding (te)lang open.  De duiven waren gelost om 08:00 uur, evenals de duiven van Quievrain die ook om 08:00 uur gelost waren. Gezien de snelheid die de duiven van Quievrain maakte zouden de duiven van Fay aux Loges tegen 14.30 uur verwacht kunnen worden.

 

De eerste duif in onze afdeling werd gemeld  om iets voor drieën door één van onze Kleefse sportvrienden. Echter dit bleek niet de snelste van het concours te worden. De allersnelste werd uiteindelijk geconstateerd door de Rijssense liefhebber Jan Sprakel. Deze liefhebber is echter geen lid van onze mooie dagfondclub Achterhoek Twente. De winnende duif van onze club is dan ook van  Theo Hetterscheid uit Didam. Theo die de duiven niet bij zijn eigen huis houdt maar bij zijn moeder is een zeer verdienstelijk speler op de snelheidsvluchten. Na het overlijden van zijn vader in 2015 had hij heel veel steun aan zijn moeder die de verzorging van de duiven morgens voor haar rekening nam. Ze spelen met doffers en duivinnen het snelheidsprogramma. Hun hok heeft een lengte van circa 6 meter wat verdeeld is in een afdeling voor de doffers, een voor de duivinnen en een voor circa 35 jonge duiven. De kwekers of vastzitters zijn gehuisvestigd in de schuur. In het vliegseizoen wordt om de zes weken een bezoek gebracht aan duivendokter Nanne Wolff te Wezep. Wordt er niets gevonden dan wordt er ook niets gedaan of gegeven. Theo geeft maar één soort voer aan zijn duiven namelijk Garvo PA om het zijn moeder makkelijk te maken. Theo vult dit zelf aan met snoepzaad en pinda’s in het vliegseizoen. ‘s-Morgens gaan eerst de doffers eruit. Aan het eind van de middag/begin van de avond komt Theo dan de duivinnen loslaten en mits deze weer op tijd binnen zijn volgen de doffers nog.

 

Echter ook voor zijn moeder komen met de ouder worden de gebreken eraan en is zelfstandig wonen voor haar helaas per 1 juni a.s. afgelopen. Theo heeft de mogelijkheid om tot eind juli met de oude duivinnen door te blijven spelen. Hierna is het echt over op De Vang 5 te Didam. In verband met de weinig beschikbare tijd, Theo heeft een gezin met twee jonge kinderen, worden de doffers niet meer gespeeld. Na eind juli worden de duiven op een viertal koppels na, in de loop van 2019 verkocht via GPS. In Zevenaar zal dan een nieuw hok van circa 3,5 meter komen voor een herstart.

 

Voor Fay aux Loges werden 11 duiven uitgezocht waarvan zich uiteindelijk drie in de prijzen vliegen. De tweede duif liet echter wel lang op zich wachten, zelfs 53 minuten.  Qua afstamming zit het trouwens wel goed met haar. Haar vader komt van Gebr. van Oort en won als jong o.a. 2e , 3e, 5e en een 13e in zijn vereniging en werd 5e asduif jong in de sterke CC Montferland. De moeder, de “35” is door Theo zelf gekweekt  uit een doffer van J. Hubers x een duivin van Gert Jan Beute. Zij was een hele goede vliegster en werd o.a. 3e duifkampioen Snelheid in Kring 3 van afdeling 9. Zo ziet u dat goed bloed zich niet verloochent. De overwinning is dan ook terecht gekomen bij een zeer sympathieke jonge liefhebber die erg veel werk verzet in zijn vereniging.

 

Theo nog bedankt voor de ontvangst en nog heel veel succes met de resterende oude duivenvluchten en hopelijk een goede start op je huidige woonadres.