MENU

Verslag Laon 18J33

 

Henk Jonker Enschede Winnaar Laon

 

 

Zaterdag 18 augustus stond de eerste jonge duivenvlucht op het programma van Dagfondclub Twente-Achterhoek. Met 3.472 duiven in concours werden de duiven mooi op tijd gelost om 7:45. De verwachting was dat het voor de verandering eens geen zware vlucht zou worden met wind uit het zuidwesten. Met 1.567 mpm werd de duif van

 

Henk Jonker uit Enschede de grote winnaar van het DAT concours. De NL-18-5155780 is een mooi blauwband duivin en zij kwam op volle snelheid uit de goede hoek aangevlogen, ging direct naar binnen en werd geklokt op 11:38:16. De winnaar heeft tot nu toe 7 x in de mand gezeten en had 4 prijzen gewonnen. De vader van de winnaar is een duif van Roland Rothe uit de lijnen Den As x De Jan en de moeder is een rechtstreekse duif van Leo Heremans en een kleinkind uit de Olympiade. Henk Jonker, 70 jaar, is gestopt met werken in 2004 en heeft altijd een drogisterij gehad samen met zijn vrouw Douwine in Winterswijk. In zijn jeugdjaren had Henk ook al postduiven. Na verhuizing in 2005 van Winterswijk naar het mooie Enschede is Henk weer begonnen met duiven en gestart met duiven van Eijerkamp verkregen via een meubelcheque van zijn zwager Jerry Berger uit Glanerbrug.

 

Het duivenhok van Henk is maar 3,80 meter lang en verdeeld in 3 afdelingen. Er is een afdeling voor 10 weduwnaars, een afdeling voor de duivinnen en plaats voor maximaal 28 jonge duiven. Het hok staat ZZO. De jongen beschikken over een klein rennetje wat van `s morgens tot ongeveer 21:00 open staat.

 

Henk heeft een gezamenlijk kweekhok met zijn zwager Jerry Berger en Hendri Huizinga. De kweekduiven zijn gehuisvest bij Hendri Huizinga, Glanerbrug. De 1ste ronde van de kwekers is voor Henk. Bij deze kweekduiven zitten veel rechtstreekse duiven van Leo Heremans Vosselaar (B). De mannen zitten niet stil en er wordt behoorlijk geïnvesteerd in hun gezamenlijk kweekhok. Zo zijn er onlangs duiven aangeschaft bij Wessel Regtop, Assen en Gert Kattenbelt uit Glanerbrug.

 

De verzorging van de duiven begint s’morgens om 07:00. Henk begint met het los laten van de weduwnaars. Een uur mogen ze vrij rondvliegen, daarna volgen de duivinnen die ook een uur vrij uit mogen vliegen. De jonge duiven gaan rond 09:00 naar buiten voor hun training er wordt geen vlag of dergelijke gebruikt. De duiven trainen een keer per dag. Het duivenhok is brandschoon en wordt 3 x per dag gepoetst. Het voeren in het vliegseizoen gebeurt met de hand; 1 eetlepel per duif 2 x daags. In de wintermanden heeft Henk een automatisch voedersysteem in gebruik. 2x per dag wordt er op vaste tijden gevoederd via het systeem. Ook zit er in zijn hokken een drinknippel systeem. Gemak dient de mens.

 

Het jonge duiven spel bij Henk is als volgt. Er wordt gekoppeld rond 10 december en bij het spenen krijgen de jongen een geeltablet toegediend. Een week later volgt de Paramyxo enting. De oude duiven mogen overigens in januari nog een nestje grootbrengen. De jonge duiven worden 14 dagen na het afzetten verduisterd van 18:00 tot 08:00 waarmee in de 1 e week van juni wordt gestopt. Vanaf dat moment worden ze bijgelicht van 16:00 tot 23:00. De jongen worden zo’n 11 keer zelf weg gebracht tot ongeveer 30 km door zijn vrouw Douwine. Henk wacht zijn duiven dan thuis op. Daarna gaan ze met de vrachtwagen mee. De jonge duiven worden niet gescheiden en af en toe zet Henk op dag voor de inkorving een paar broedschotels in het hok. In het seizoen worden de jonge duiven 1 x per week zelf weg gebracht op 30 km. Het medisch plaatje bij de jonge duiven ziet er als volgt uit. Bij thuiskomst schoon water. Op zondag en maandag BS en op de dag voor inkorven WN van Belgica de Weerd. Verder volgt Henk het advies van Nanne Wolff welke maandelijks de vliegduiven controleert. De duiven worden gevoerd met voer van Matador en er wordt 50% Start gemengd met 50% Vlieg. Ze krijgen 2 keer per dag genoeg maar moeten wel alles opeten. Ook wordt er dagelijks een handje Allerhande gegeven.

 

Henk is een fanatieke duivenmelker waar wij zeker de komende jaren nog meer van gaan horen. Het was een plezier deze reportage te maken. Henk en Douwine Jonker geniet van deze topprestatie!

 

Namens het bestuur van de Dagfondclub Twente-Achterhoek nogmaals gefeliciteerd

 

Frank Kwekkeboom