MENU

Verslag Nanteuil J35

 

Doetinchem, 07 september 2018

 

“De gebroeders Ebbers” staat voor Walter en Arnoud Ebbers. Twee zeer jeugdige liefhebbers uit Doetinchem, die zeer fanatiek en gedreven zijn. Gezien het feit dat er in de naaste familie geen duivenliefhebbers waren hebben ze zelf heel veel moeten ontdekken. Ook nu nog staan ze open voor adviezen van goede en gedreven liefhebbers.  

Walter is de oudste en is 25 jaar en werkzaam als verkoopbinnendienst en technisch adviseur bij Warmteplan Brummen. Arnoud studeert in Wageningen aan de universiteit Internationaal Land en Water Management en is bezig met zijn “master”.

Echt serieus met duiven wordt er gespeeld sinds 2008 toen nog onder de naam van Walter Ebbers en sinds 2015 onder Gebroeders Ebbers. De begeleiding kwam van niemand minder dan Henk Neervoort. Zij zien Henk dan ook als hun leermeester, ook de eerste goede duiven kwamen van Henk Neervoort. Nu bezitten zij voornamelijk duiven van Henk, Gebr. van Langen, Arnold Paalman, Han Immink en Eijerkamp. Sinds 2015 is Arnaud zaterdags vaak bij Eijerkamp in Brummen te vinden waar hij helpt de hokken schoon te maken. Beide zijn principiële zaterdagvliegers. Dit houdt ook in dat zij de eerste jonge duiven niet mee kunnen doen omdat Kring 3 de eerste jonge duivenvluchten, zowel africhting- als wedvluchten, op zondag speelt. Dat houdt ook in dat zij de jonge duiven zelf dienen af te richten en gebruik maken van de “Tongeren” vluchten die Kring 3 organiseert. Een voordeel is wel volgens Arnoud dat er voornamelijk oude duiven op deze vluchten meegaan en hun jonge duiven mits zij zaterdags niet terug zijn, in de omgeving zitten. Zondags en zelfs maandags volgen er dan ook nog de nodige jonge duiven. Uiteindelijk zijn zij met een goede 44 jonge duiven gestart en hebben er nog begin dertig. Wel hopen zij dat Kring 3 de vluchten op zaterdag gaat houden zodat ze ook voor een kampioenschap in aanmerking zouden kunnen komen.

De mannen spelen de snelheids- en dagfondvluchten. Dit doen zij met 12 weduwnaars en hun duivinnen. Volgens de mannen komen de duivinnen in het algemeen beter af dan de doffers. Dit alles op een zolderhoks samen met hun jonge duiven. Bij de weduwnaars hebben ze sinds dit jaar een mechanisch afzuiging geïnstalleerd die werkt op CO2 gehalte. Is deze te hoog dan wordt de afzuiging ingeschakeld. Of het optimaal werkt daar is Walter nog niet helemaal zeker van.

De jongen duiven werden de laatste drie vluchten op de deur gespeeld. Sinds die tijd zagen zij de forme stijgen bij de longe duiven. Ook werden ze twee tot drie maal in de week gelapt naar Kleef.

De winnende duif, NL18-1556645, is afkomstig van Han Immink uit Rijssen en is een goed gebouwd donker kras doffertje. Jaarlijks worden een paar duiven met elkaar geruild. De “645” won tot Nanteuil nog geen prijs, kwam van de eerste vluchten zelfs een keer op zondag en maandag thuis. Doordat een broedschotel in de buurt van zijn schapje werd geplaats en in het bezit werd genomen door een hokgenoot raakte het doffertje dermate gemotiveerd dat het hele peloton van afdeling 9 werd verslagen. Trouwens speelde Han ook kop met een neef van deze doffer op Nanteuil en de nestmaat van de 645 deed het volgens Han ook naar tevredenheid.(Zelfde grootmoeder)

Het was dan ook een gezellig onderhoud met de broers en we hebben fijn over duiven kunnen praten. Wens jullie nog heel veel succes met de duiven, maar dat komt wel goed bij de boy’s.

 

Gerard van den Bovenkamp