MENU

Verslag Pithiviers 18

Winnaar Pithiviers tegen 2706 duiven  Jurgen Stevens Emmerich

 

Afgelopen zaterdag 26 mei 2018 werd de eerste dagfondvlucht van seizoen 2018 vervlogen. Aan de start stonden 2706 duiven van de sterkste dagfondspelers van onze afdeling. De verwachting was dat het een zware vlucht zou worden vandaar dat de deelname misschien ook wel een beetje tegen viel. Er stond dan ook een oostnoordoosten wind en het zicht was bij een praktisch onbewolkte hemel goed, de temperatuur steeg dan ook naar zomerse waarden. De duiven zouden het niet cadeau krijgen deze echte dagfondvlucht. Onder deze omstandigheden moet je de duiven top hebben wil je mee doen voor de ereprijzen.

De duiven werden dan ook al om 07.00 uur gelost. Het vertrek van de duiven was dan ook zeer goed en binnen een minuut waren alle duiven uit het zicht verdwenen. Gezien het verloop van de vlucht Quievrain werd er geen al te hoge snelheid verwacht. Ook van deze Vitessevlucht hadden de duiven het niet echt gemakkelijk met toch wel een stroef verloop. Om 14:42:58 constateert onze Duitse sportvriend Jurgen Stevens uit Emmerik zijn tweejarige duivin, NL16-1273059 met een snelheid van 1076,859 mpm. Jurgen zag zijn duivin pal uit de goede hoek opduiken om zonder tijd te verspillen op de klep te landen. Jurgen had maar vier duiven mee op de zware Pithiviers en wint twee prijzen. Ook zijn tweede duif, zijn eerst getekende, wint nog een kopprijs en wel de zeventiende prijs van 2706 duiven. Ook de winnende duivin was niet aan haar proefstuk toe, ze won op de eerste midfondvlucht vanuit Laon ook al een tweede prijs tegen 20.235 duiven in afdeling 9 achter een hokgenoot. Deze duivin heeft dan ook een topafstamming. Ze stamt van vaderskant uit de Embrico waarin de lijnen van Koopman, Beatrix doffer en Gunther Prange, de Ringlose vertegenwoordigd zijn. De moeder van de winnares is weer een dochter van de Solo. In de jaren 2012 waren deze duiven goed voor topnoteringen in WHZB en de BOTB. De overwinning is dan ook terecht gekomen bij een zeer gedreven liefhebber die jarenlang samen gespeeld heeft met zijn vader en broer Michael onder de naam Comb. Stevens. Dat Jurgen de overwinning heeft behaald verbaasd mij eigenlijk niet gezien het feit dat hij tot nu toe elke vlucht in de kop van de uitslag is te vinden.

Gezien het tijdspad is het nog niet gelukt om Jurgen te bezoeken echter een afspraak is reeds gemaakt en de foto van deze liefhebber en eventuele aanvulling op dit verslag zal dan ook spoedig gepubliceerd worden.

 

Gerard van den Bovenkamp.